
Què és l’estofat d’albergínia (Ghoore Bademjan)? Descobreix aquest clàssic vegetal
September 23, 2025
El menjar explica històries: de cultura, de tradició i de família. Un plat que reflecteix tot això és l’estofat d’albergínia (Ghoore Bademjan), un guisat reconfortant amb arrels perses profundes. Al Noush Plant-Based Restaurant de Barcelona, hem reinventat aquesta recepta estimada perquè tothom en pugui gaudir dels seus rics sabors. Però, què és exactament i per què s’ha convertit en un dels favorits de la nostra carta? Descobrim-ho.
Els orígens de l’estofat d’albergínia
El Ghoore Bademjan és un guisat tradicional iranià elaborat amb pollastre, albergínies, tomàquet, raïm verd immadur (ghooreh), ceba i espècies aromàtiques.
El seu nom prové de les paraules perses:
- “Ghoore”: raïm verd immadur
- “Bademjan”: albergínia
Aquest plat s’ha gaudit durant generacions a les llars de l’Iran. Tradicionalment es cuina a foc lent, deixant que els sabors del raïm àcid, la cúrcuma i la canyella impregnin cada mos. I aquí ve una curiositat: a les províncies del nord de Gilan i Mazandaran, el nom del plat es tradueix en alguna cosa així com “el pollastre va marxar volant!” — una manera divertida de dir que es menja sense carn.
Com el fem vegetal a Noush
A Noush respectem l’autenticitat del Ghoore Bademjan, però li donem una ànima 100% vegetal. En lloc de pollastre, deixem que les verdures siguin les protagonistes. La nostra versió inclou:
- Albergínia rostida per un toc fumat
- Raïm verd immadur com a base àcida i saborosa
- Tomàquet i espècies per aportar calidesa, fragància i frescor
Un plat tan nutritiu com reconfortant. La prova que les receptes tradicionals poden brillar sense productes animals.
Com es va convertir en un plat estrella a Noush
Un dia, un client a Noush va demanar quelcom sense soja i sense gluten. Això ens va fer pensar en aquest guisat… el vam provar, i per a la nostra sorpresa, va agradar tant que ràpidament es va convertir en una de les nostres opcions de cada dia!
El que el fa especial és que a l’Iran no és estrany gaudir d’aquest estofat en versió vegetal. De fet, moltes famílies, especialment al nord, el preparen així des de fa anys. Per a nosaltres és un pont entre la tradició i la cuina vegetal moderna.
Què en diuen els nostres clients
Els nostres comensals descriuen sovint el Ghoore Bademjan com un plat saborós però lleuger, àcid i alhora reconfortant, diferent de qualsevol altre guisat que hagin tastat. Molts diuen que se sent com menjar casolà, fins i tot si mai l’havien provat abans. És un d’aquells plats que et fan sentir a casa, vinguis d’on vinguis.
On tastar-lo a Barcelona
Si estàs explorant Montjuïc, Sants o el centre de la ciutat, passa per Noush per descobrir el Ghoore Bademjan. És un dels nostres plats més emblemàtics: sempre fresc, sempre saborós i sempre fet amb estima.